Gewonnen, 1ste plaats! De prijsvraag is uitgeschreven door het architectuurplatform RAP in Leiden. De locatie is het Van der Klaauwgebied, dat naast de Hortus Botanicus en de Oude Sterrewacht in Leiden ligt. Het is een rommelig gebied met tijdelijke bebouwing. Het voorstel is om de tijdelijke bebouwing te slopen en op deze locatie het nieuwe congrescentrum te bouwen. De omliggende woningen en de Hortus Botanicus zijn monumenten. Hierdoor is er gekozen om het nieuwe congrescentrum deels in de grond te laten verzinken. Het concept steunt enerzijds op de functionele studiezalen en anderzijds op de beleving van het atrium met horeca. Om het ontwerp in zijn omgeving te passen zijn de rooilijnen van de Singel en de omliggende monumentale bebouwing aangehouden. Op het dak van het atrium loopt de tuin van de Hortus Botanicus door. De voorzijde van het gebouw is uit de grond omhooggetrokken om beter aan te sluiten op de Sterrewacht.