Functie: woningbouw
Status: Vergunning verleend
Opdrachtgever: particulier
Projectteam: Leon Broeren, Ties Booisma
Plaats: Amsterdam
Periode: 2018 tot 2020
Oppervlakte bvo: circa 500m2

Voor een Amsterdams gezin zijn wij gevraagd om een ontwerp te maken en de verbouwing te begeleiden voor het realiseren van een nieuwe woonkelder en een uitbouw aan de achterzijde. Het gezin met drie kleine kinderen wil graag blijven wonen op een van de mooiste locaties in Amsterdam. Beide buren haken aan met de uitbreiding van hun woning.

Onder de drie woningen komt een nieuwe kelderbak verdeeld over drie panden. In afwijking op het bestemmingsplan is er vergunning gekregen om de woonkelder 4 meter dieper uit te bouwen, gezien vanaf de achtergevel. De nieuwe woonkelder wordt het domein voor de kinderen met slaapkamers en badkamers. In de uitbouw aan de achterzijde komt een royale woonkeuken.

Een van de uitgangspunten van het ontwerp was het behouden en restaureren van de authentieke details. Daartegenover staat dat nieuwe ingrepen eigentijds worden vormgegeven. Belangrijke aandachtpunten zijn maximaal daglicht in het souterrain en rekening houden om in de toekomst gasloos te zijn.