Bergansiuskazerne Ede

Transformatie rijksmonument naar levensloopbestendige woningen

De P.L. Bergansiuskazerne is gebouwd in 1936, waarschijnlijk naar ontwerp van Majoor E. van der Staay, als onderdeel van het kazernecomplex Maurits-Noord in Ede. De kazerne is destijds bedoeld voor de opleiding van reserveofficieren van de artillerie. In de oorlog werd het door de Duitsers en later door de Canadezen gebruikt. In 2011 werd de kazerne eigendom van de gemeente Ede. De P.L. Bergansiuskazerne is van waarde als voorbeeld van een gaaf bewaard militair opleidingsinstituut uit 1936 in expressionistische bouwstijl, met een relatief zeldzame U-vormige plattegrond en als onderdeel van de artilleriekazernes in Ede.

Destijds was het idee om de kazerne te transformeren naar 20 levensloopbestendige woningen met gemeenschappelijke ruimte (B&B, zorg, sport, ateliers, buurtrestaurant) Hiervoor hebben we samen met de Oude Vossen een wonen-werken-zorgen concept ontwikkeld en coöperatie Vitalius opgericht. Na een traject van 4 jaar bleek er onvoldoende draagkracht te zijn binnen de coöperatie. Momenteel is de kazerne gekocht door een ontwikkelaar en wordt de kazerne getransformeerd naar 20 levensloopbestendige woningen en 4 woonstudio’s.

Bij de herontwikkeling zullen de oorspronkelijke elementen behouden blijven. Zo blijft de hoofdstructuur en U-vormige plattegrond beleefbaar. En worden de originele elementen als de klokkentoren, trappenhuizen, glas-in-lood en entreehal gerestaureerd/ gereconstrueerd. Latere toevoegingen uit de jaren 70 worden verwijderd. Alle nieuwe ingrepen ten behoeve voor de nieuwe appartementen worden helder, afwijkend en modern vormgegeven. Verder wordt het monument gas-loos en voorzien van energielabel A. Hierbij is de monumentale waarde van het gebouw leidend en is er rekening gehouden met de reversibiliteit van de maatregelen;

– Na-isoleren van het dak
– Verbeteren van de kierdichting kozijnen en ramen, dagkanten vensters isoleren
– Bestaand glas vervangen door monumenten dubbelglas
– Reversibele spouwmuurisolatie
– Gebalanceerde ventilatie met WTW
– Nieuw glas HR++ glas
– Vloerisolatie bovenop de begane grondvloer
– Vloerverwarming op alle verdiepingen
– Gas/CV verwarming vervangen door stadsverwarming
– PV-panelen bovenop de berging
– Vervangen bestaande verlichting door ledverlichting

Opdrachtgever
WJ Projects
Functie
Woningbouw 
Oppervlakte bvo
circa 3000 m2 bvo
Status
In uitvoering
Plaats 
Ede
Projectteam
ir. Jasper Felsch, ir. Leon Broeren
Fotografie
..

“De ruimten worden nu heringericht tot 24 huurwoningen die qua grootte uiteenlopen tussen 35 en 128 vierkante meter. Het monumentale karakter van het pand wordt geconserveerd waardoor historische details behouden blijven”

WJ Projects, Amsterdam

Tel: 06 – 24 53 67 90
Wittevrouwensingel 99
3514 AM Utrecht
info@leonbroeren. nl

Copyright © Leon Broeren architecten 2012 – 2024