House of Bird Diemerbos

Duurzaam proeflokaal Bird Brewery

Bierbrouwers Ralph en Rik zijn fervente vogelliefhebbers. Zij zijn de oprichters van de brouwerij Bird Brewery. Midden in het Diemerbos hebben zij de ideale locatie gevonden om hun droom te realiseren. Een uniek proeflokaal, midden in de natuur. House of Bird is een duurzaam proeflokaal met brouwlab, evenementenruimten en een groot terras. De locatie in het bos langs een lang en recht toegangspad met sloten en dichte bomenrijen was het uitgangspunt voor het ontwerp: Een gebouw in het bos dat uit de gesloten bomenrij piept.

Het gebouw bestaat uit een liggend houten volume in het bos, waarop een tweede houten volume is gelegd in de archetypische (vogel) huisvorm. De ruimte eronder is geheel transparant ingevuld, waardoor men in het dubbelhoge proeflokaal rondom in contact is met het groen van het Diemerbos. In de houten pui wordt hiermee nog een spel gespeeld door het onregelmatige ritme van de stijlen. Het overstekende deel waarin zich de vogel uitkijkruimte bevindt steekt over de sloot heen en piept zo het bos uit zodat deze vanuit het lange toegangspad naar het Diemerbos zichtbaar is. De kruisvorm zorgt voor beschutte en natuurlijk gevormde plekken van de terrassen van het proeflokaal en het brouwlab.

House of Bird is gematerialiseerd met zoveel mogelijk circulaire materialen zoals de houten gevels, houten spanten en houten interieur afwerkingen. Het is een gasloos, all-electric gebouw, inclusief het restaurant waar op inductie gekookt wordt. Door de overstekken is de temperatuur in de zomer goed beheersbaar en in de winter zorgt de grote glazen pui voor natuurlijke opwarming door de laagstaande zon, de rest wordt door een warmtepomp met vloerverwarming verwarmd. Samen met de nog te plaatsen PV-panelen op het dak is het gebouw energieneutraal.

Voor wie het leuk vind zijn we te volgen in de media:

Opdrachtgever
Bird Brewery | House of Bird Diemerbos
Functie
Horeca
Oppervlakte bvo
circa 700 m2
Status
Gerealiseerd

Plaats 
Diemerbos

In samenwerking met
Felsch architecten
Projectteam

ir. Leon Broeren | ir. Jasper Felsch

Wij zijn super trots op ons nieuwe proeflokaal House of Bird in het Diemerbos. Het is een droom die uitkomt en dat is mede te danken aan onze bevlogen architecten. Leon en Jasper hebben een belangrijke rol gespeeld in de vertaling van het idee naar het daadwerkelijke ontwerp. Daar zijn wij ontzettend blij mee.