Volgens het CBS is de afgelopen jaren het bieraanbod en het aantal bierbrouwers explosief toegenomen. In 2007 telde Nederland 90 bierbrouwerijen versus 370 in 2017. Daarvan zijn 270 van de 370 brouwerijen eenmansbedrijven. Met 95 brouwerijen is Noord-Holland op dit moment de grootste bierregio. Deze eenmansbedrijven moeten vaak brouwcapaciteit inkopen bij de grotere brouwerijen. Maar wat als je dat zelf kunt organiseren samen met andere zelfstandige brouwers en hobbyisten?

Ons antwoord hierop is een duurzame ‘Deel Brouwerij’ in Amsterdam. Een plek waar alle professionele faciliteiten aanwezig zijn inclusief een bottelarij en brouwmeester om de kwaliteit te waarborgen. Naast het delen van opslagruimte en kennis kunnen er gezamenlijk grondstoffen ingekocht worden. Tevens wordt er voorzien in gedeeld elektrisch vervoer voor distributie en zal er een proeflokaal met winkel aanwezig zijn om lokaal de bieren te kunnen promoten en te verkopen. Bovenop de brouwerij kunnen werkruimtes voor ondernemers gerealiseerd worden.

Dit is een eerste aanzet voor een onderzoek naar draagvlak voor een deelbrouwerij in Amsterdam. Wij willen particulieren en zelfstandig ondernemers bij elkaar brengen die brouwcapaciteit willen delen en hun biertje aan de man willen brengen. Als er genoeg draagvlak is kunnen we een coöperatie oprichten en investeerders zoeken.