Uitbreiding luxe herenhuis Amsterdam

Een familiehuis vol met authentieke details

Leon Broeren architecten is gevraagd om een ontwerp te maken voor het uitbreiden en verbouwen van een luxe herenhuis in Amsterdam. De woning is compleet verbouwd inclusief funderingsherstel, een nieuw souterrain met slaapkamers voor de kinderen en een aanbouw met een royale keuken. Hierbij haken beide buren aan met het herstellen van de fundering.

Souterrain met veel daglicht
Onder de drie panden komt een compleet nieuw souterrain met aan de achterzijde een ruime patio. Door een patio te creëeren wordt het souterrain voorzien van royaal daglicht. In de patio komt een houten meubel met zitbank en een trap naar de tuin. Het nieuwe souterrain is het domein van de kinderen met een speel en televisieruimte, slaapkamers en badkamers.

Uitbouw met royale keuken
Op de begane grond is een nieuw uitbouw ontworpen met een grote woonkeuken. De uitbouw is ingetogen aan de buitenzijde en ruimtelijk en luxe aan de binnenzijde. De woonkeuken wordt door grote openslaande deuren verbonden met een ruim terras met een trap naar de tuin. En vanuit de keuken is het hele huis te overzien.

Indrukwekkende vide met zichtlijnen
Vanuit de keuken kijk je door een grote glazen binnenpui op de indrukwekkende vide met eikenhouten trap. Door het beloopbaar glas is er zicht op het souterrain. En vanuit de entree is er zicht dwars door de woning naar de keuken en de tuin. Dit spel zorgt niet alleen voor spannende zichtlijnen maar ook voor extra daglicht in de woning.

Architectuur en authentieke details
De woning is van binnenuit ontworpen. Ingetogen aan de buitenzijde en ruimtelijk en luxe aan de binnenzijde. Er is goed gekeken naar de originele details. Deze details zijn door het hele huis toegepast. De originele houten lambrisering die tijdens de bouw zichtbaar werd is gerestaureerd en teruggeplaatst. De en-suite kast is opnieuw gebouwd met de originele houten panelen en de originele glas-in-lood deuren.

Duurzaamheid en gas-loos
De nieuwe kelderbak en de buitengevels zijn voorzien van hoogwaardige isolatie. Op elke verdieping is vloerverwarming (droogbouw-systeem) toegepast. En er zijn loze leidingen aangelegd om in de toekomst aan te kunnen sluiten op een warmtepomp.

Opdrachtgever
Particulier
Plaats
Amsterdam Watergraafsmeer
Functie
Woningbouw
Oppervlakte
circa 270 m2 bvo
Status
2018 start – 2020 opgeleverd
Projectteam
ing. Ties Booisma , ir. Leon Broeren

Funderingsherstel Amsterdam
Verbouw Amsterdam
Duurzaamheid
Particulier opdrachtgeverschap
Restauratie
Souterrain
Originele details